Analiză algoritmică de sentiment: cum au (re)simțit candidații și partidele primele ore de la ruperea coaliției în București

Perioada analizată este 24 aprilie în intervalul 08.30-17.30, dataset-ul cuprinzând 21.552 puncte totale de analiză. Instrumentul utilizat este cel dezvoltat de noi pentru algoritmul implementat pe Pulsul Politic și acoperă prezența publică pe o singură rețea de socializare: Facebook. Pentru o mai bună calibrare a datelor și pentru a evita reacțiile cumpărate sau îmbunătățite artificial, pentru această analiză am utilizat atât conturile oficiale ale partidelor și ale candidaților, cât și site-urile de știri, incluzând principalele site-uri de știri cu o înclinație de stânga, de centru și de dreapta. Pentru a evita situațiile în care anumiți candidați (ex. Sebastian Burduja) nu beneficiază de aportul unei comunități la fel de mari precum cele ale celorlalți candidați, am compensat în algoritm acest lucru.

Au fost analizate algoritmic variațiunile în sentimentele exprimate în fiecare minut.

În plus, în setul de date a fost ajustată o linie de tendință, prin aplicarea unei regresii liniare, pentru a observa direcția generală a sentimentelor în timp.

GABRIELA FIREA

O scădere moderată imediat după ce lumea a început să consume anunțul (aproximativ ora 09.00), urmată de o creștere puternică. Pe parcursul zilei tendința a fost una în scădere, dar a terminat ziua într-o zonă de platou peste punctul de plecare de înainte de anunț.

SEBASTIAN BURDUJA

O perioadă scurtă de stabilitate, urmată de o creștere puternică imediat după ce lumea a început să consume anunțul (aproximativ ora 09.00). Creșterea puternică a fost urmată de o zonă de platou, dar care s-a menținut pe tot parcursul zilei. La o analiză de suprafață s-ar putea spune că este candidatul care a avut cel mai mult de câștigat de pe urma celor întâmplate, dar este și candidatul cu cea mai mică notorietate în rândul tuturor candidaților la Primăria București.

CRISTIAN POPESCU PIEDONE

Deși se afla într-o creștere egalată doar de Nicușor Dan, imediat după anunțul inițial se observă o cădere puternică, cea mai puternică dintre toți oamenii politici analizați astăzi. Motivele pot fi date doar pe persoanele cu competențe în sociologie și analiză politică, o speculație ar fi efectul intrării doamnei Firea în luptă și canibalizarea electoratului. Pe parcursul zilei a existat o creștere ulterioară căderii, dar termină ziua mult sub punctul de plecare. Pare cel mai afectat candidat.

NICUȘOR DAN

Aflat într-o luptă directă cu Cristian Popescu Piedone, Nicușor Dan vede o creștere moderată imediat după ce lumea început să consume anunțul (aproximativ ora 09.00). Însă creșterea moderată a fost urmată de o creștere moderată constantă pe tot parcursul zilei, terminând ziua la un scor algoritmic de sentiment pe care nu l-a avut niciodată în ultimii 3 ani analizați cu ocazia altor texte publicate aici.

MARCEL CIOLACU

Deși nu se află în luptă electorală pentru Primăria București, am dorit să vedem efectul pe care l-a avut haosul din ultimele săptămâni asupra celor doi președinți de partid, cu accent pus pe orele de după anunțul renunțării la doctorul Cîrstoiu, respectiv anunțul ruperii coaliției în București. 

Căderea este una puternică, urmată de o scădere moderată pe tot parcursul zilei. Este interesant de văzut cum reușește Marcel Ciolacu să oprească această cădere, primele semne fiind văzute în jurul orei 12.00 (anunț legat de pensii plătite mai devreme).

NICOLAE CIUCĂ

Deși nu se află în luptă electorală pentru Primăria București, am dorit să vedem efectul pe care l-a avut haosul din ultimele săptămâni asupra celor doi președinți de partid, cu accent pus pe orele de după anunțul renunțării la doctorul Cîrstoiu, respectiv anunțul ruperii coaliției în București. 

Căderea este una puternică, urmată de o creștere moderată pe tot parcursul zilei. Termină ziua mult sub punctul de plecare (care nu era deloc rău). Este în ton cu rezultatele observate în ultimele săptămâni. PNL plătește la nivel de percepție online asocierea cu PSD, atât în momente de stabilitate, dar mai ales în momente de instabilitate.

PNL

Deși nu era o prioritate, am dorit să vedem efectul pe care l-a avut haosul din ultimele săptămâni asupra și asupra partidelor percepute ca fiind responsabile de acest haos, cu accent pus pe orele de după anunțul renunțării la doctorul Cîrstoiu, respectiv anunțul ruperii coaliției în București. 

Căderea este una puternică, urmată de o scădere moderată pe tot parcursul zilei. Termină ziua mult sub punctul de plecare. Este în ton cu rezultatele observate în ultimele săptămâni. PNL plătește la nivel de percepție online asocierea cu PSD, atât în momente de stabilitate, dar mai ales în momente de instabilitate.

PSD

Deși nu era o prioritate, am dorit să vedem efectul pe care l-a avut haosul din ultimele săptămâni asupra și asupra partidelor percepute ca fiind responsabile de acest haos, cu accent pus pe orele de după anunțul renunțării la doctorul Cîrstoiu, respectiv anunțul ruperii coaliției în București. 

O cădere puternică de la un scor foarte bun, atipic PSD-ului în ultimele săptămâni (se luptă cu o instabilitate sentimentală puternică) urmată de o creștere moderată pe tot parcursul zilei. Termină ziua mult sub punctul de plecare, dar în recuperare

Variabilitatea sentimentului, chiar și în interiorul acestui cadru temporal limitat, subliniază dinamica opiniilor publice și sensibilitatea acestora la schimbări ale contextului social și politic. De exemplu, o creștere bruscă urmată de o stabilizare la un nivel superior ar putea indica o reacție pozitivă față de un eveniment sau o declarație specifică, în timp ce o scădere accentuată ar putea sugera apariția unei crize sau a unei reacții negative la o acțiune sau comentariu.

Concluzia generală care poate fi trasă din aceste rezultate este că sentimentul public este extrem de volatil și poate fi influențat rapid de o varietate de factori. Dinamica sentimentului reflectă nu numai reacțiile imediate ale publicului, dar și evoluția lor pe parcursul timpului, care pot oferi indicii valoroase despre starea generală a opiniei publice și despre influența mediatică asupra acesteia. Prin urmare, monitorizarea și analiza sentimentului oferă o perspectivă unică asupra pulsației sociale și politice a unei societăți.