Analiză algoritmică de sentiment: PSD după alianța cu PNL (2021-2024)

Analiza algoritmică a sentimentului exprimat prin reacțiile la postările de pe Facebook care menționează PSD.

Perioada analizată este septembrie 2021 – aprilie 2024, dataset-ul cuprinzând 19.399 puncte totale de analiză. Instrumentul utilizat este cel dezvoltat de noi pentru algoritmul implementat pe Pulsul Politic și acoperă prezența publică pe o singură rețea de socializare: Facebook. Pentru o mai bună calibrare a datelor și pentru a evita reacțiile cumpărate sau îmbunătățite artificial, pentru această analiză am utilizat atât contul oficial al partidului, cât și site-urile de știri, incluzând principalele site-uri de știri cu o înclinație de stânga, de centru și de dreapta.

În plus, setul de date a fost ajustată o linie de tendință, prin aplicarea unei regresii liniare, pentru a observa direcția generală a sentimentelor în timp.

Există 3 momente cheie pe care analiza de sentiment le identifică în rezultatele PSD pe perioada analizată:

  1. Momentul intrării la guvernare și apropierea de PNL; spre deosebire de PNL 🔗, acesta a reprezentat o perioadă de stabilitate în sentimentele exprimate public de consumatorii de rețele de socializare;
  2. Momentul rocadei premierului Ciucă cu premierul Ciolacu; acesta a reprezentat o perioadă de instabilitate pozitivă, cu fluctuații puternice deseori întâlnite în cazurile reacțiilor cumpărate sau coordonate; dar chiar și așa se poate observa o diferență diametral opusă față de PNL;
  3. Momentul pregătirii campaniilor și alegerilor din 2024; acesta a reprezentat o nouă cădere puternică în rândul sentimentelor exprimate de consumatorii de social media;

Trendul general pe cei 3 ani este unul pozitiv, cu cea mai stabilă perioadă ușor identificată ca fiind cea de după intrarea la guvernare, dar înainte de rocada premierilor.

MOMENT 1

Alianță cu PNL

Septembrie 2021

STABILITATE

MOMENT 2

Rocadă premier

Iunie 2023

INSTABILITATE POZITIVĂ

MOMENT 3

Comasare alegeri

Martie 2024

SCĂDERE PUTERNICĂ

Între septembrie 2021 și mai 2023, observăm o stabilitate relativă a scorului de sentiment, cu fluctuații minore în jurul unei valori medii de 100. Variațiile reduse sugerează că în acest interval, partidul a avut o activitate constantă, fără evenimente majore care să influențeze semnificativ percepția publică. Stabilitatea poate indica, de asemenea, eficacitatea strategiilor de comunicare ale partidului sau un peisaj politic general stabil, cât și un sentiment general pozitiv al electoratului PSD față de intrarea la guvernare.

Din mai 2023 până în martie 2024, graficul arată o volatilitate crescută a scorului de sentiment, cu fluctuații mari care sugerează perioade de instabilitate. Aceste variații sunt rezultatul unor evenimente politice semnificative, schimbări în politica partidului, scandaluri, alegeri sau alte evenimente care au un impact direct asupra percepției publicului. O astfel de instabilitate poate reflecta și un climat politic volatil sau o serie de decizii controversate luate de partid. Aceste rezultate sunt deseori întâlnite în situațiile în care reacțiile pozitive sunt cumpărate sau coordonate.

În martie 2024, este prezentată o scădere drastică a scorului de sentiment, ceea ce indică un eveniment major negativ asociat cu PSD. Această scădere poate fi legată de problemele de comunicare din perioada determinării calendarului electoral, cât și a numirii unor candidați nepotriviți. Reacția rapidă și profund negativă ilustrată de grafic este semnificativă și ar trebui analizată în contextul evenimentelor specifice care au avut loc în această perioadă.

În concluzie, graficul indică o tranziție de la o perioadă de stabilitate la una de instabilitate, culminând cu o scădere abruptă a sentimentului, dar care lasă un trend general pozitiv pe perioada celor 3 ani analizați.