Analiză algoritmică de sentiment: Piedone, Cîrstoiu și Nicușor Dan

Analiza comparativ-algoritmică a sentimentului exprimat prin reacțiile la postările de pe Facebook care menționează candidații principali la alegerile pentru Primăria București: Cristian Popescu Piedone, Cătălin Cîrstoiu și Nicușor Dan.

Perioada analizată este 21 martie 2024-14 aprilie 2024, dataset-ul cuprinzând 4.550 puncte totale de analiză. Instrumentul utilizat este cel dezvoltat de noi pentru algoritmul implementat pe Pulsul Politic și acoperă prezența publică pe o singură rețea de socializare: Facebook. Pentru o mai bună calibrare a datelor și pentru a evita reacțiile cumpărate sau îmbunătățite artificial, pentru această analiză am utilizat atât paginile de campanie ale candidaților, cât și site-urile de știri, incluzând principalele site-uri de știri cu o înclinație de stânga, de centru și de dreapta.

În plus, pentru fiecare set de date a fost ajustată o linie de tendință, prin aplicarea unei regresii liniare, pentru a observa direcția generală a sentimentelor în timp.

  • Nicușor Dan prezintă un trend crescător, în ciuda unei campanii mediatice puternice împotriva sa, în special din momentul în care contracandidații săi și-au confirmat candidatura.
  • Cristian Popescu Piedone prezintă un trend ușor descrescător, susținut puternic de rezultatele de pe contul de campanie pe care îl are. Aceste rezultate ridică mari semne de întrebare cu privire la validitatea acestora, cu trenduri pozitive exagerate și constante, trenduri care nu se regăsesc pe niciun cont al site-urilor de știri, indiferent de orientarea politică. Sunt semne deseori întâlnite în cazul reacțiilor cumpărate.
  • Cătălin Cîrstoiu prezintă un trend ușor descrescător și nu reușește să strângă în jurul său suficiente activități de campanie care să atragă sentimente pozitive în mediul online.

NICUȘOR DAN

+1.90%

Scor inițial (21 martie 2024): 1.05

Scor final (14 aprilie 2024): 1.07

TREND CRESCĂTOR MODERAT

CĂTĂLIN CÎRSTOIU

-5.24%

Scor inițial (21 martie 2024): 0.95

Scor final (14 aprilie 2024): 0.90

TREND DESCRESCĂTOR PUTERNIC

CRISTIAN PIEDONE

-0.92%

Scor inițial (21 martie 2024): 1.08

Scor final (14 aprilie 2024): 1.07

TREND DESCRESCĂTOR MODERAT

Analiza trendurilor de sentiment arată o variație notabilă între cele trei personalități politice analizate.

În cazul lui Nicușor Dan, creșterea sentimentului pozitiv este corelată cu reacțiile favorabile la politicile publice implementate și la declarațiile sale care au rezonat bine cu așteptările publicului său. Această tendință ascendentă sugerează că eforturile sale de comunicare și inițiativele lansate în perioada analizată au fost bine primite, ceea ce a consolidat încrederea și suportul public.

În contrast, Popescu Piedone a trece printr-o o scădere a sentimentului, indicând reacții negative la evenimente și scandaluri asociate cu numele său în perioada analizată. Această scădere este legată de probleme specifice, cum ar fi gestionarea ineficientă a unor probleme locale post-lansare campanie și de declarații controversate care au stârnit nemulțumirea publicului. Scăderea sentimentului sugerează că aceste evenimente sau declarații ar putea avea un impact negativ pe termen lung asupra imaginii sale publice.

Pentru Cătălin Cîrstoiu, trendul descendent mai pronunțat în sentiment reflectă o percepție din ce în ce mai negativă, posibil influențată de criticile constante în mass-media sau de reacțiile publicului la deciziile sale (ex. călătoria cu metroul). Această tendință ar putea indica o erodare a suportului public, necesitând o reevaluare a strategiilor de comunicare pentru a aborda direct preocupările și criticile publicului.

Dinamica sentimentelor evidențiază impactul direct al interacțiunilor publice și al comunicării în mediul online asupra percepției publice. Monitorizarea acestor sentimente oferă oportunități valoroase pentru ajustarea și îmbunătățirea strategiilor de comunicare. De asemenea, subliniază importanța răspunsurilor prompte și transparente în situații de criză pentru a atenua impactul negativ al evenimentelor nefavorabile.